Autorijlessen tijdens de zwangerschap, mag dat?

autorijles tijdens zwangerschap

Ja, dat mag zeker! Er blijkt veel onzekerheid te zijn rondom autorijlessen tijdens de zwangerschap. Vrouwen weten vaak niet of het wettelijk gezien mag. Of dat er misschien een limiet zit aan hoe lang voor de uitgerekende dag ze nog mogen lessen. Wij willen je in dit artikel goed informeren zodat je zorgeloos de lesauto instapt.

Er bestaat geen wettelijke beperking met betrekking tot het nemen van rijlessen tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw met rijbewijs kan in haar auto stappen en wegrijden. En zwangere vrouwen mogen rijles nemen tot de dag van hun uitgerekende bevalling.

Mocht je je rijbewijs toch niet binnen de termijn halen, houdt er dan wel rekening mee dat vrouwen aangeraden wordt om drie weken te wachten alvorens weer achter het stuur te zitten. In geval van een keizersnee wordt zes weken aangeraden.

Met een kindje is het fijn om een rijbewijs op zak te hebben. Je hebt dan immers een stuk meer vrijheid en flexibiliteit, want je hoeft geen rekening te houden met openbaarvervoer. Dus mocht je er voor kiezen om het papiertje voor de geboorte van je kindje in handen te hebben, dan willen we je graag helpen door goed geïnformeerd de lesauto in te stappen.

  • Zwanger of niet: draag altijd een driepuntsgordel. En draag hem correct. Dit betekent dat de gordel vastzit onder je buik, op je bekken ligt en over je schouder heen loopt. Laat de gordel nooit over je buik lopen!gordel tijdens zwangerschap
  • De circulatie is tijdens de zwangerschap altijd een puntje. Zeker later in de zwangerschap. Houd er dus rekening mee dat je wellicht een extra stop in moet plannen. Het is geen probleem om je rijinstructeur te vragen of je je benen even kan strekken.
  • Maak je lesuren niet te lang. Clusterlessen op één dag zijn in het begin van je zwangerschap misschien nog wel te doen, maar probeer je lessen zo te spreiden dat je niet vermoeid achter het stuur zit.
  • De positie die je aanneemt achter het stuur veranderd met de groei van je buik. Zorg altijd dat je je stoel goed afstelt voor de les te beginnen. Het wordt geadviseerd om je lichaam zo’n 25 centimeter van het stuur vandaan te positioneren.
  • Mocht je gewoon niet comfortabel meer achter het stuur zitten dan wordt het misschien tijd om te stoppen met lessen en na de zwangerschap weer verder te gaan.
  • Om vermoeidheid te voorkomen in de auto is het handig om wat simpele snacks en een flesje water mee te nemen.
  • Vraag je rijinstructeur of het mogelijk is om een examen te boeken op een tijdstip dat je weet dat je je goed voelt.
  • Wij zorgen er uiteraard voor dat je zo veilig mogelijk in de lesauto zit, maar mocht je onverhoopt toch een botsing krijgen, ga dan naar je verloskundige om te checken dat alles goed is met de baby. Je hebt op die manier een gerust hart.

Als je vragen hebt of meer wilt weten neem dan gerust contact met ons op.

One Comment

  • Marie schreef:

    Toen ik twee jaar geleden zwanger was van mijn dochter en rijles wilde nemen, wist ik niet of dit wel zo verstandig was. Uiteindelijk heb ik wel lessen genomen, mede doordat ik nog maar 4 maanden in verwachting was. Uiteindelijk heb ik mijn rijbewijs in 3 maanden gehaald, dus precies op tijd. Zoals hier gezegd wordt moet je wel rekening houden dat je niet te vermoeid achter het stuur kruipt. Ik zou in de achtste maand geen rijles meer nemen, omdat je dan te veel afgeleid kan worden door verschillende factoren.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.