De verschillen tussen rijbewijzen in Europa

Uit onderzoek van Huurautoverzekering.com is gebleken dat de regelgeving rondom het rijbewijs in Nederland één van de strengste binnen Europa is. Het onderzoek vergeleek Nederland met Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Het Nederlandse puntensysteem is het meest rigoureus onder de vergeleken landen. Je kunt je rijbewijs na twee serieuze overtredingen kwijtraken. Dat terwijl in andere landen met een minder streng systeem wordt gewerkt dat vaak twaalf punten kent.

Verder is ook de proeftijd van nieuwe bestuurders het langst. Vijf Nederlandse jaren tegenover twee Duitse en Britse en drie Franse jaren. In Spanje bestaat de proeftijd zoals de andere landen die kennen zelfs helemaal niet.

Daarbij is het Nederlandse rijbewijs, waar de gemiddelde kosten rond de €2.050 kunnen liggen, het duurste. In Frankrijk en Groot-Brittannië is men beter af met gemiddelde kosten van €1.600. Het goedkoopst was Spanje met €1.300.

Met zulke strenge wetgeving rondom het rijbewijs wordt de verwachting gewekt dat verkeersveiligheid ook respectievelijk beter zal zijn dan de vergeleken landen. Dat toont het onderzoek niet aan. Nederland blijkt namelijk middenmoter met dodelijke verkeersongevallen ongevallen onder jongeren.

De resultaten uit het onderzoek zijn als infographic ook te vinden op: https://www.huurautoverzekering.com/informatiecentrum/blog/rijbewijzen-in-europa-de-verschillen

 

rijbewijzen-in-europa-infographic

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.