Hoger slagingspercentage bij Tussentijdse Toets

tussentijdse toets

Rijschool leerlingen die voor hun eerste examen een Tussentijdse Toets (TTT) hebben gedaan, hebben een behoorlijk hoger slagingspercentage voor hun rijbewijs categorie B. Deze leerlingen scoren maar liefst 14,6 procentpunten hoger dan leerlingen die bij het praktijkexamen voor de eerste keer bij het CBR komen. Dat blijkt uit gegevens van het CBR.

Het slagingspercentage van een eerste praktijkexamen zonder TTT in 2012 was 42,9%. Het slagingspercentage van een eerste praktijexamen met TTT was in 2012 57,5%. Het slagingspercentage voor herexamens rijbewijs B zonder TTT was in 2012 43,2%.

 

Praktijkexamen

Een mogelijke verklaring voor de hogere score is dat leerlingen zich ‘zekerder’ voelen op het eerste praktijkexamen als ze een TTT hebben afgelegd. Ze zijn al een keer bij het CBR geweest en daarom weten wat ze kunnen verwachten. Hierdoor hebben ze minder last van zenuwen, wat onnodige fouten kan veroorzaken.

Een andere mogelijke verklaring is dat ‘serieuze’ kandidaten of rijscholen vaker dan gemiddeld gebruik maken van een Tussentijdse Toets. Dat blijkt ook uit het feit dat de leerlingen voor de herexamens zonder TTT fors lager scoren, terwijl ook zij voor de tweede keer bij het CBR komen.

Het CBR adviseert om de toets af te leggen als de leerling ongeveer tweederde tot driekwart van de rijopleiding achter de rug heeft. Na afloop van de toets krijgt hij van de examinator een adviesformulier mee. Hierop staan dezelfde onderdelen als op het uitslagformulier van het rijexamen.

Examinator

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die net zo verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen, en het kan de leerling helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt de rijvaardigheid.

Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Aan de hand van dit formulier ziet de leerling precies waaraan hij nog moet werken. Samen met de rijinstructeur kan hij of zij dan gericht de rijopleiding afronden.

Ook Autorijschool Fangio biedt leerlingen de mogelijkheid voor het afleggen van een tussentijdse toets. Bij de rijbewijspakketten is de tussentijdse toets al inbegrepen. Maar ook wanneer je losse lessen volgt, is het mogelijk om een tussentijdse toets aan te vragen.

Exameneisen

Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. De instructeur rijdt mee. De TTT duurt net zo lang als een gewoon rijexamen. Als de leerling bij de TTT de bijzondere manoeuvres voor de auto goed uitvoert, krijgt hij vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen.

One Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.